lapinkoira nivelrikko akupunktio lonkkavika

Ontuminen – Akupunktiohoidon vaikutukset koiraan

Lapinkoira Kaapon tarina omistajansa kertomana:

”Loppuvuodesta 2021 alkoi Kaapolla tulla epämääräistä ontumista

Ontuminen vaihtui raajasta toiseen ja oli ajoittaista. Käytiin rokotuksen yhteydessä ontumatutkimuksessa, jossa todettiin selän ja lavan alueen lihasten kireys. Ensihoitona lepoa ja kipulääkekuuri. Suositeltiin myös fysioterapiaa sekä akupunktiota kivun lievitykseen.

Viikon lääkekuurin ja maltillisten lenkkien jälkeen tilanne kuitenkin normalisoitui pariksi kuukaudeksi, kunnes eräänä aamuna oli koiralla vaikeuksia mennä makuulle ja nousta maasta ylös. Liikkuminen oli kankeaa, samalla selän ollessa hieman köyryssä. Koiran ilmeestä myös näki että kaikki ei ole hyvin.

Otin yhteyttä Christeliin ja sovimme ajan akupunktioon

Ajattelin samalla että varmaan täytyy ottaa taasen koiralle vahva kipulääkekuuri ja oravanpyörä jatkuu. Akupunktio oli meille hoitomuotona uusi juttu. Christel otti Kaapon iloisesti vastaan, tutki hetken aikaa ja totesi Kaapolla laajalti niska/hartiaseudun sekä koko selän alueen jännityksen ja kosketusarkuuden. Koko alue tuntui myös viileältä. Tiedustelin alkutekijöiksi tulisiko aloittaa kipulääkesarjan antaminen mutta Christel totesi että lähdetään katsomaan kuinka akupunktiohoito vaikuttaa. Kaapolla olikin hetken kuluttua siellä täällä neuloja, varpaita myöten.

Hoito sujui ongelmitta vaikka kyseessä onkin suhteellisen vilkas koira

Heti ensimmäisen hoitokerran yhteydessä lihakset lämpenivät. Varasimme ajan heti parin viikon päähän uuteen akupunktioon. Ensimmäisen hoitokerran jälkeen, odotellessa toista hoitoa, oli jo huomattavissa muutosta: ei ontumista, maahan meno ja nousu sujui ilman sen kummempia ponnisteluja.

Toisella hoitokerralla oli jo havaittavissa ero koiran ryhdin muutokseen

Kaapo ei enää pitänyt takajalkojaan vatsalinjan alla vaan normaalissa asennossa. Selkä oli suhteellisen suorassa.Varasimme ajan taasen parin viikon päähän. Tässä välissä oli Kaapolla ajoittaista ”liikkessä pompottamista” takapäässä.

Ennen kolmatta hoitoa Christel tutki koiran ja totesi kireyttä lannerangan alueella mutta alkutilanteeseen nähden kireä alue oli jatkuvasti pienentynyt. Tuttuun tapaan taas koiralle akupunktioneuloja oikeisiin paikkoihin ja hoito sujui ongelmitta. Nyt päätettiin jo hieman pidentää hoitoväliä.  Meni muutama viikko ongelmitta ja saavuimme Kaapon kanssa jo tutuksi tulleeseen paikkaan. Christel totesi, että tilanne on koko ajan parempi.

Kaapon ryhti oli parantunut, selkälinja oli hyvä, sekä lihakset olivat jo kauttaaltaan pehmenneet

Kuukauden päivät menivät nopeasti ja mitään ongelmia ei Kaapolla ollut, ei ontumista tai ongelmia mennä maaten tai nousta maasta ylös. Itseasiassa siitä oli tullut taas riehakas pappakoira, jonka menoa piti välillä hieman rauhoitella.

Asiasta haastavaa teki sekin, että kaikki lenkkitiet olivat jäässä ja valitettavasti oli vaikeuksia liikkua liukastelematta. Varmastikin vaistomaisesti Kaapo jännitti lihaksiaan kun tiet olivat jäisessä kunnossa liikkua. Niinpä viidennellä hoitokerralla olikin vähän lihaskireyttä havaittavissa, mutta Christel totesi kuitenkin että poika on todella hyvässä kunnossa!

On ollut ilo seurata kuinka koiran vointi on kohentunut parin kuukauden ajassa aivan merkittävästi

Jatkamme edelleen tätä hoitomuotoa – tarpeen mukaan tiheämmin tai harvemmin. Kokemuksena akupunktio on ollut Kaapolle oikea hoitomuoto. Kertaakaan ei ole jouduttu turvautumaan kipulääkkeisiin hoidon aikana. Koira on jälleen halukas liikkumaan, välillä ehkä liiankin kanssa.”

Blogissani jaan kokemuksia akupunktiohoitojen hyödyistä ja otteita matkastani eläinlääkärin ammatista akupunktioterapeutiksi.